Hario V60 - Pour over
Den originale "Hario V60 Pour over" kaffe er et japansk design fra 2004. Det er en af de mest populære metoder til at brygge kaffe i dag (bl.a. hos trendy caféer i København), og det er der flere grunde til. For det første er det en billig og nem metode, der ikke kræver en masse udstyr. For det andet giver det en ren og smagfuld kop kaffe. Og for det tredje er det en sjov og interaktiv måde at brygge kaffe på. Det er desuden min egen absolute favorit metode, at brygge kaffe på, da den skalere let fra én til flere kopper. Dertil kan også nævnes at Hjerteforeningen er fortaler for en god kop filterkaffe, som de betragter som "det hjertesunde valg".
Selve Hario V60 er en kegleformet filterholder, der er designet til at give en jævn og ensartet ekstraktion af kaffen. Den er lavet af glas, keramik eller plastik, og den fås i forskellige størrelser og modeller (01 - 1-2 kopper, så cirka 150-350 mL, 02 - 2-4 kopper, så cirka 300-700 mL, og 03 - 3-6 kopper, så cirka 450-1050 mL). Filteret er lavet af papir, og det er vigtigt at bruge det rigtige filter til din V60. Når du brygger kaffe med en Hario V60, er det vigtigt at bruge friskristede og friskkværnede kaffebønner. Du skal også bruge vand, der er varmt, men ikke kogende. Den ideelle temperatur er omkring 95°C.
Forslag til fremgangsmåde:
- Start med at varme noget kalkfattig vand til den ideelle temperatur omkring 95°C.
- Varm din V60 og skylle filteret med det varme vand. Dette fjerner eventuel papirsmag og hjælper med at holde temperaturen stabil.
- Mal dine kaffebønner, ikke for fint. Du påvirker løbehastigheden af kaffen ved at justere malingsgraden. Så juster dig frem til den smag der passer dig.
- Tilsæt kaffen til filteret.
- Hæld langsomt vand over kaffen i cirkulære i små bevægelser. Start i midten og bevæg dig kun lidt udad. Hæld vand over ad 4 gange til en kop på ca. 200 ml.
- Lad kaffen dryppe igennem. Dette tager typisk 2.45 -3.15 minutter. Ved 3 og 4 overhældning kan du tage filtret og kørere det lidt rundt, det nedsætter løbehastigheden lidt og kaffen bliver mørkere og kraftigere, hvis du ønsker det. OBS. Det gør også at kaffegrumset er flad i bunden når vandet er løbet igennem og ikke hænger op at siderne.
- Server kaffen og vent 3 min før du/i nyder den.
Tips:
- Brug altid friskristede (ca. 10 dage efter ristning) og friskkværnede kaffebønner for den bedste smag. De bør ristes så de passer til denne brygmetode, hvor syrlighed og frugtnoter i kaffen bliver fremhævet.
- Vi anbefaler kalkfrit/kalkfattigt vand, da det fremhæver noterne i kaffens smag ret meget. Kalkfrit vand betyder ikke vand uden mineraler, det er vigtigt at mineralindholdet er som almindeligt dansk postevand.
- Hæld langsomt vand over kaffen i små cirkulære bevægelser. Brug gerne vægt og stopur. Hario etc. producere vægte med ur, som er nemme og anvende så du får styr på vægt og tider omkring din brygning.
- Eksperimenter med forskellige kaffebønner. Kaffebønnerne bør være ristet til brygmetoden og du vil helt sikkert finde din favorit pour over kaffe.