Espresso, Americano og Cappuccino
Espresso har sin oprindelse i Milao og stammer fra det tidlige 20. århundrede. Den traditionelle espresso er én koncentreret kaffedrik, som brygges ved at tvinge varmt vand gennem tætpakket ("Tampered"), finmalet kaffe ved hjælp af en espressomaskine. Denne proces foregår typisk ~9bars tryk. Resultatet er et koncentreret, olielignende "shot" med en markant smag og en karakteristisk crema på toppen. Tidligere var det i Danmark mere almindeligt at nyde espresso eller kaffedrikke baseret på espresso ved at besøge restauranter eller kaffebarer. Men på grund af den stigende interesse for kaffe og muligheden for at anskaffe sig en espressomaskine til hjemmet, især takket være Sage, Gaggia, etc. er dette nu ændret.
En Americano er når et espresso shot fortyndes, typisk så det passer med en lille kaffe kop. Det tager lidt af den skarpe intensitet, som nogen nok føler en espresso kan have, men bibeholder de komplekse smagsnoter fra espresso. Americanoens smag kan variere afhængigt af antallet af espresso shots og mængden af vand der tilsættes. Dette giver mulighed for at tilpasse den efter individuelle præferencer. Dens enkelhed og tilpasningsmuligheder gør den til en favorit blandt kaffeentusiaster, der værdsætter en ren og ligetil kop kaffe.
Cappuccino'en anser jeg for at være en af danskernes helt store favorit og bl.a. årsagen til Sage er blevet så populært i de små husholdninger rundt omkring. Starten på Cappuccionen er et espresso shot, som placeres i bunden af en kop. Et "staldtrick" er at anvende en stormundet cappucciokop, da det letliggøre den efterfølgende latte art. Dertil varmes en tilpas mængde mælk med damp, som gør mælken får denne "maling-agtige" konsistens pga. nanoboblerne, som muliggøre at der kan skabes alverdens mønster i en kaffe kop. Endnu et staldtrick til latte art'en er at anvende sødmælk, da det højere fedtindhold gør det lettere at lave de eftertragtede mønstre, samt gir en mere cremet smag. Fordelen ved er at en cappuccino er at man får alle de gode smage fra espresso shottet, men en anelse lettere, da man samtidigt får den cremet smag af den dampet mælk. Jeg nyder den personligt gerne til morgenmaden i weekenderne, hvor der er lidt bedre tid og tempoet er lidt lavere.